maths: ALGEBRA

katie Dack
Mind Map by , created about 4 years ago

this is revision to help pass through your exams and test's for algebra

282
27
0
Tags
katie Dack
Created by katie Dack about 4 years ago
New GCSE Maths required formulae
Sarah Egan
GCSE Maths Quiz
Andrea Leyden
GCSE Maths: Overview Note
Andrea Leyden
AS Economics Key Terms
Fred Clayton
FV modules 1-4 infinitives- ENTER ENGLISH
Pamela Dentler
Algebra - Expansion of Brackets
jerick_hartono
A-level Maths: Algebra Quiz
Andrea Leyden
Equation of a Line
faheemanwar1
GCSE Maths Symbols, Equations & Formulae
livvy_hurrell
GCSE Maths Symbols, Equations & Formulae
Andrea Leyden
maths: ALGEBRA
1 COLLECTING LIKE TERMS
1.1 6x + 3y - 7 + 2y in this formula their are four terms 6x, 3y,7 and 2x

Annotations:

  • these terms are connected by + and - signs
  • terms such as 2x,x and 5x are called LIKE TERMS
2 EXPANDING BRCKETS

Annotations:

  • always keep the operation in the formula
  • Operation: a word for these signs altogether +,-,x and division sign
2.1 E.G 6(x + 5) you would work this formula out by multiplying the numbers outside of the bracket with the letters or numbers inside the brackets. the answer is : 6x + 30
3 Factorising
3.1 e.g. 10x +15 = 5 (2x + 3) - step one : find the HCF - the largest number/ letter that will go into a term and put it outside the bracket - step two : work out what to multiply this number by to get each term
4 substitution
4.1 e.g. p=3 r=7 answer - p+ r = 3+7= 10
4.2 p* + r* answer - 3* + 7* the severn to the power of two = 7x7 so the sum becomes 9 + 49 = 58

Annotations:

  • the * stand for power of in this case power of 2
5 deriving a simple formula
5.1 e.g. plumber £50 call out and £25 per hour to work this out you would put this columns the first column is number of hours the second column cost of hours which is the money per hour so you would multiply the hour and cost per hour together then your next column is the call out charge then finally the total cost -

Attachments:

5.1.1 so the answer will be C = 25h + 50
6 solving equations
6.1 these examples of brackets tell us what we do to both sides 1. x + 5 = 12 so we subtract 5 away from x so x is on its own but we have to do the same to the other side so 12 - 5 = 7 so the answer is x = 7
7 rearranging formulae
7.1 in orange book will help understand

Media attachments