Maitse- ja ravimtaimed

Description

Lihtsalt ava
Herdis Lauri
Slide Set by Herdis Lauri, updated more than 1 year ago
Herdis Lauri
Created by Herdis Lauri over 7 years ago
130
0

Resource summary

Slide 1

    Basiilik  on üheaastaste taimede perekond huulõieliste sugukonnast. Ehkki enamik basiilikuid on üheaastased, on mõni ka pikema elueaga.Basiilik kasvab looduslikult Lõuna-Aasias, Kesk-Idas, Iraanis, Pakistanis, Afganistanis ja Indias.Basiilikut on troopilises Aasias kasvatatud üle 5000 aasta. Kultiveeritult kasvatatakse teda Vahemere maades, Prantsusmaal, Ungaris, Indoneesias, Californias, vähesel määral ka Eestis.
    BASIILIK

Slide 2

    Harilik  rosmariin on huulõieliste sugukonda rosmariini perekonda kuuluv mitmeaastane poolpõõsaliik.Tavakeeles nimetatakse taime rosmariiniks.Harilik rosmariin pärineb tõenäoliselt Vahemere maadest. Tänapäeval kasvatatakse taime Prantsusmaal, Hispaanias, Venemaal, Itaalias, Portugalis, Kreekas, Marokos, Tuneesias ja Suurbritannias.Eestis kasvatatakse rosmariini peamiselt üheaastase taimena, sest tihti ei ela ta talve üle.
    ROSMARIIN

Slide 3

    Aedpetersell on sarikaliste sugukonna peterselli perekonda kuuluv aromaatne kaheaastane rohttaim.Aedpetersell on kaheaastane taim. Esimesel kasvuaastal moodustab juuresüsteemi ja lehekodariku, järgmisel suvel ilmub kuni 60 cm kõrgune õisikuvars.Vars on paljas ja peensooneline.Juur tavaliselt kuni 20 cm pikk, 3–5 cm jämedune, koonilise või poolkoonilise kuju, hallika või kollakasvalge koorevärvusega ning valkjaskollase sisuga.Lehed kolmnurksed, alumised kahelisulgjad, 3–4 lõhestunud lehekesega.Liitsarikatesse koondunud õied on kollakasrohelised. Taim õitseb juulist-augustini.
    PETERSELL

Slide 4

    Koriander on aedkoriandri  seemnetest saadav vürts, mida kasutatakse kulinaarias.Aedkoriandri seemned kuuluvad maailma vanimate teadaolevate vürtside hulka. Taime kasvatati juba 3500 aastat tagasi ja 1400 eKr on tõendeid selle kohta, et vanad kreeklased kasutasid seda ravimina. Roomlased kasutasid koriandriseemneid liha säilitamiseks.Vanim teadaolev leid pärineb Iisraelist neoliitikumi savinõust, kust leiti aedkoriandri 15 kuivatatud mitmeseemnelist kuivvilja. Umbes pool liitrit koriandriseemneid leiti Tutanhamoni hauakambrist ning kuna aedkoriander looduslikult Egiptuses ei kasva, on seda peetud tõendiks aedkoriandri kultiveerimise kohta Vana-Egiptuses.Koriandrit on mainitud Piiblis 2. Moosese raamatus 16:31: "Ja Iisraeli sugu pani temale nimeks manna, ja see oli kui koriandri seeme valge ja ta maik oli nõnda kui meekookide maik."[1]Terved või jahvatatud koriandriseemned sobivad väga paljude toitude maitsestamiseks, nagu kalale ja mereandidele, lihatoitudele, riisi- ja muna- ja kartulitoitudele, juustudele, marinaadidele, kookidele, küpsistele, piparkookidele. Koriandriseemned on ka tuntud maitseainesegude karripulbri ja garam masala(India köögi vürtsisegu) koostises.
    KORIANDER

Slide 5

    Sidrunhein  on mitmeaastaste taimede perekond kõrreliste sugukonnast.Sidrunheinad on jõulise kasvuga mitmeaastased kõrrelised, kelle looduslik levila on Aasia troopilistes ja subtroopilistes piirkondades: Indias, Malaisias, Sri Lankal, Tais jm.Kogu taimel on tugev sidruni maitse ja lõhn. Puhmik võib kasvada kuni 1,5 meetri kõrguseks. Lehed on alumises osas lihakad ja valged. Lehti kasutatakse salatite ja jookide maitsestamiseks.
    SIDRUNHEIN

Slide 6

    Harakputk on taimeperekond sarikaliste sugukonnast.Perekonna levilaks on Euroopa ja Aasia parasvöötmealad.Harakputkesid leidub üle 20 liigi.Perekonda kuuluvad ühe-, kahe- ja mitmeaastaste rohttaimed. Kõigile liikidele on omased peterselli meenutavad suured, mitmelisulgjad pealt paljad ja alt kergelt karvased lehed ning väikesed valged, sarikatena kobarduvad õied; varred õõnsad ja pealt karvased.
    HARAKPUTK

Slide 7

    Ingver on hariliku ingveri lihakas risoom, mida kasutatakse maitseainena ning raviminaRisoom:Risoom on taimede harunev või harunemata, horisontaalse, vertikaalse või tõusva suunaga, mitmeaastane, maa-alune võsu.Teaduslikud uuringud on tõestanud, et juurel on märkimisväärne põletikuvastane toime, mis muudab selle artriidivalude korral aspiriini tüüpi ravimiteleheaks asendajaks.[3] Gripi, köha ja viirushaiguste puhul aitab ingverijuurest tee, mida võib kombineerida ka teiste ravimtaimedega nagu kaneel, küüslauk ja lagritsajuur.[3] Üldteada ja ka teaduslikult tõestatud on ingveri mõju seedimisele. Ingveriekstrakt aitab operatsioonijärgse iivelduse ja oksendamise vastu, samuti ka meresõidul või raseduse ajal tekkiva iiveldustunde vastu.[3]Ingver stimuleerib seedetegevust, leevendab spasme, aidates kõhukrampide, voolmete ja kõhulahtisuse puhul.
    INGVER

Slide 8

    KARDEMON
    Kardemon on vürts, mida saadakse hariliku kardemoni seemnetest.Harilik kardemon kasvab metsikult India lõunaosas. Taimel on pikad odajad lehed. Maapinna lähedal puhkevad kollakad või sinised õied. Viljadeks on 1,2 cm pikkused kuprad, milles asub tosin tugeva vürtsika aroomiga ning üsna nõrga kamprilõhnaga tumedat seemet.Hariliku kardemoni kuprad kogutakse veidi enne täisküpsust. Neid kuivatatakse päikese käes, leotatakse vees ja kuivatatakse uuesti.

Slide 9

    KÖÖMEN
    Köömen  on kahe- või mitmeaastane rohttaimede perekond sarikaliste sugukonnast.Köömne perekonda kuulub koguni 30 liiki taimi, kes kasvavad looduslikult parasvöötmes ja lähistroopikas. Euroopas kasvab viis köömneliiki. Neist tuntuim on harilik köömen, kes kasvab laialdasel alal Euroopas, Siberis, Kaukaasias, Aasias ja Vahemere maades[1]. Põhja-Ameerikasse on köömen jõudnud inimese kaasabil ja on seal täiesti kodunenud.

Slide 10

    PIPARMÜNT
    Piparmünt on vesimündi ja rohemündi hübriid, mis on saadud 1696 Inglismaal looduslike liikide ristamisel. Inglismaalt levis piparmündi kasvatamine Euroopasse ja Aafrikasse. Tänapäeval leiab piparmünti metsistununa Kesk- ja Lõuna-Euroopas.Piparmünt  on huulõieliste sugukonna mündi pereko-nda kuuluv mitmeaastane rohttaim, vesimündi ja rohemündi hübriid.

Slide 11

    LIIVATEE
    Liivatee  on taimede perekond huulõieliste sugukonnast.Liivatee perekond on väga mitmekesine ning geograafiliselt laiahaardeline. Liivatee perekonna liike leiab nii Gröönimaalt kui Lääne-Aasiast, suurem osa on siiski pärit Vahemere maadest.

Slide 12

    Mädarõigas on koduaedades poolenisti umbrohuna kasvava püsikköögivilja, aed-mädarõika, juur, mida kasutatakse nii kulinaarias kui ka rahvameditsiinis.Slaavlased kasvatavad mädarõigast 9. sajandist. Kesk-Euroopas hakati seda kasvatama alates 12. sajandist. 14. sajandil alustasid kasvatamist sakslased, umbes kaks sajandit hiljem inglased ja prantslased.
    MÄDARÕIGAS

Slide 13

    MURULAUK
    Murulauk on mitmeaastane sibultaim liilialiste sugukonnast laugu perekonnast.Murulauku hakati kultuurtaimena kasvatama keskajal, kuigi märgid selle kasutamisest ulatuvad 5000 aasta taha. Vanas-Hiinas tunti murulauku juba 3000 aastat tagasi. Ta oli oma harilikust sibulast mahedama maitse tõttu hinnatud maitsetaim. Ravimtaimena kasutati mürgistuste leevendamiseks ja verejooksu raviks. Läänemaailma kulinaariasse jõudis murulauk tänu Marco Polole.Murulauku kasutatakse maitsetaimena. Tema sibulamaitseliste peenestatud lehtede ja võrsetega saab maitsestada kala, kartuleid, suppe, võileibu ja munaroogasid. Murulauk sisaldab palju C-vitamiini ja seepärast on teda õigem tarbida värskelt. Külmutamise või kuivatamisega hävib suur osa vitamiinidest.

Slide 14

    Raudrohi on korvõieliste sugukonda kuuluv mitmeaastaste rohttaimede, vahel poolpõõsaste perekond.Perekonda kuulub umbes 85–120 liiki. Eestis on levinuim harilik raudrohi.Raudrohud kasvavad Euroopas ja Aasia parasvöötmes. Mõni liik kasvab Põhja-Ameerikas. Euroopas levivad nad kuni põhjapolaarjooneni.Raudrohtudel on tavaliselt sakilised, karvased ja lõhnavad lehed. Kevadel kasvab risoomist välja lehekodarik, hiljem kasvab lehtede vahele 6–80 cm kõrgune sile või karvane vars. Varrel kasvavad harvad kitsad sulgjad vahelduvad lehed.Püstise varre otsas on suured lamedad õisikud, täpsemalt sarikad, mis koosnevad vähemalt 5, tavaliselt 15–75 väikesest õiest, mille läbimõõt on 2–3, vahel kuni 5 mm. Õied võivad olla valged, kollased, oranžid, roosad või punased. Hulk liike on ilutaimed. Viljaks on kahe haagikesega seemnised.
    RAUDROHI
Show full summary Hide full summary

Similar

Biology Revision - Y10 Mock
Tom Mitchell
Physics Revision
Tom Mitchell
Biology- Genes and Variation
Laura Perry
AQA Physics P1 Quiz
Bella Statham
Acids and Bases
Sarah Egan
Using GoConqr to teach science
Sarah Egan
Using GoConqr to study science
Sarah Egan
GCSE Combined Science
Derek Cumberbatch
The Circulatory System
Shane Buckley
Acids and Bases
silviaod119
Elements, Compounds and Mixtures
silviaod119