PASSOS PER FER UN COMENTARI DE TEXT

Description

batchillerato LLENGUA CATALANA (COMENTARI DE TEXT) Note on PASSOS PER FER UN COMENTARI DE TEXT, created by Kaula Boumaaza on 12/10/2014.
Kaula Boumaaza
Note by Kaula Boumaaza, updated more than 1 year ago
Kaula Boumaaza
Created by Kaula Boumaaza over 9 years ago
149
2

Resource summary

Page 1

PASSOS PER FER UN COMENTARI DE TEXT

1. LOCALITZACIÓ - AUTOR - OBRA - ÈPOCA - GÈNERE - SUBGÈNERE

2. ARGUMENT - TEMA - ARGUMENT PER ESTROFES

3. ESTRUCTURA - MÈTRICA - RIMA - TIPUS D'ESTROFA3.5 RECURSOS LITERARIS/ RETÒRIQUES

4. CONCLUSIÓ

1. LOCALITZACIÓ''A continuació es comentarà el poema ''No el prengueu el fals marit''  de Cerveri de Girona, pseudònim de Guillem de Cervera, ultim gran poeta de la literatura trobadoresca catalana. Va adoptar aquest pseudònim al adoptar terres del Rei Jaume I a Girona. Pertany al gènere trobadoresc, concretament a la viadera, que és una composició poètica que es cantava als viatges llargs que feien els senyors feudals.

2. ARGUMENTEn l'argument el amic íntim o poeta li demana a la seva dama que no es casi amb el que li han buscat ''No el prengueu el fals marit''.

3. ESTRUCTURAPel que fa l'estrucutra, la viadera està formada per un refrany al principi i dues estrofes breus tot i que en aquest cas el refrany es dóna al final de l'estrofa.El poema està distribuit per 7 estrofes de 7/7/4 síl·labes, per tant d'art menorEn quant a rima, és consonant (AAB-CCD)

4. CONCLUSIÓEn conclusió podem dir que l'autor aprofita l’últim vers de cada estrofa per recordar el nom de la dama a la que estima.

3.5 FIGURES RETÒRIQUESDe les múltiples figures retòriques que formen el poema podem destacar  les seguents:En les tres primeres estrofes, l'autor fa servir una ANÀFORA a través de la qual dóna una introducció de la situació de la protagonista, que rep un missatge d'una tercera persona que li diu que no es casi amb el seu promès. A més l'últim vers de cada estrofa és una ANÀFORA que es va repetint i és la raó per la qual el poema és una viadera. L'autor també fa ús d'una altra figura retòrica, l'ASÍNDETON, al llarg del poema.

Nueva Página

Show full summary Hide full summary

Similar

2n ESO. Complement Directe i Complement Indirecte
Álex Lluch
Masculí o femení?
Eva_95
Pronoms Febles
Àlex Aquilina
FALTES CATALÀ
Andrea Mugarra
2n. Varietats de la llengua: geogràfiques, social i estilística, l'estàrdad (Àlex Lluch)
Àlex Lluch
Català: B - V
Silvia Soteras Gibert
Evolució històrica del gènere de la narrativa
vanessacasmo
Els orígens de Catalunya (segles VIII-XII)
ericmarchvehil
L'Amic Retrobat
Anna Casado
LA POESIA I TEATRE DE POSTGUERRA SALVADOR ESPRIU
Carolina Villa Pineda
3r ESO. Orígens de la llengua catalana (Desdoblament)
Ginger Mall