Josep Llimona 1864-1934

Description

Resum de la conferència de la historiadora d´art Natàlia Esquinas el 05.06.2015
peterleonelson
Note by peterleonelson, updated more than 1 year ago
peterleonelson
Created by peterleonelson almost 9 years ago
24
0

Resource summary

Page 1

Josep Llimona 1.864-1.934

Notas de la conferència donada per l´historiadora d´art Natàlia Esquinas el 05.06.2015.Fill d´industrial, des de ben aviat se sent atret pel mon de l´art i als 15 anys guanyarà un concurs amb l´obra "El fill pròdig" 1.879, avui exposada al MNAC i que li obre la porta a viatjar a l´extranger acompanyat del seu germà Joan Llimona 1.860-1.926 -pintor-.A les seves primeres obres formatives trobem el gust i la mirada al passat, historicista, com a l´obra "Senador Romà" on el model es un carnicer. A "Ramon Berenguer el Gran" 1.882 ens mostra el seu amor pels cavalls i l´historicisme, el passat medieval.

En tornar d´italia cap el 1.883 viuran la Barcelona del 1.888. Destacar els relleus perduts i el medalló del monument a colon, conservem però el relleu del costat mar a l´arc del triomf. Trobem 48 al Palau de Justícia, la de Ramón Berenguer "el vell" i dos més son seves, algunes es van perdre.1.891 "Modèstia" al museu de Montserrat o al MNAC en diferents materials, marbre o bronze respectivament textures que fan força interessant l´obra. Com a temes, la melancolia a l´imatge femenina, l´obrer, el treballador de la terra i la religiositat.

Els germans seran els impulsors de la creació del Cercle artístic de Sant Lluc amb un pensament cristià molt marcat, prohibint a l´inici el nu femení en favor de la mare de Deu, les maternitats... Es perdran moltes obres a la guerra civil, a esglésies..fins i tot a Soller. Conservem però al Rosari de Montserrat el Crist a la creu, o el pujol dels misteris a Lluc (Mallorca).Com exemple d´escultura aplicada a l´arquitectura el "St Josep i el nen" a la façana dels 4 gats i recuperada fa poc. Al MNAC podem admirar "La primera comunió" de 1.897.

A l´època les fotografies d´en Francesc Serra a artistes en els seus tallers com si fossin bodegons.Els monuments funeraris demandats per la burguesia son un altre dels camps on trobem l´obra de Josep Llimona, als cementiris de Comillas, Montjuïc o el Masnou. Molt interessant veure l´evolució de la figura dels àngels, dramàtics d´expressió masculina. Als panteons, la figura femenina ens transmet el dolor, acompanyat de resignació "El Dolor i la resignació", el record als morts, la mà a la galta. La mort dins la mort, amb representacións escultóriques d´enterraments.

El desconsol 1.907 al MNAC, el cabell d´aigua ens mostra el dolor i la resignació, trobem una reproducció al parc de la ciutadella davant del parlament, hauriem de parlar però de Josep Llimona i el seu taller...arribem a trobar 13 desconsols del fang i el guix l´equip el trasllada a la pedra. La seva figura ens mostra un perfecte exemple dels castos nuus de Josep Llimona, amb una sensualitat pero sense erotisme marcat. Les textures que permet el marbre ben treballat son espectaculars.

El treball " El forjador", "El Sant Jordi " de Montjuic, que actua d´una forma més humana, real..."La Puríssima" a la Rbla de Catalunya/Passatge de la Concepció en una casa d´enric Sagnier."El Monument al Dr Robert" a la plaça tetuan 1.903-1.910 és un compendi de tota la seva producció. A dalt un retrat del Dr. Robert, la ideia del treball, de les figures dels treballadors. La música "figura femenina" sense cap instrument musical...al.legoria. Al politic (gent que escolta), al metge, a la religiositat amb una referéncia homenatge a Jacint Verdaguer mort tambè el 1.902, a la societat, els estudiants que escolten...parlem d´unes 21 escultures.

La peanya del monument a Rafael Casanova 1.914 representa Catalunya donant consol a tots els catalans. De Josep Llimona trobem una gran producció escultórica en pedra, bronze, fusta, guix pintat o fusta policromada.Considerem el dibuix com la primera de les arts, trobem en col.leccions privades alguns mentre d´altres s´han perdut. Cal defensar el dibuix com la primera de totes les arts...a l´agost de 1.933 en Josep Llimona demana en una postal material per dibuixar i preparar la propera temporada...una temporada que mai va arribar. El 1.932 va rebre la primera medalla de la ciutat encarregant el disseny de la mateixa a Enric Casanovas mentre era president de la junta de museus. La col·lecció es va traslladar el 1.934 des del parc de la ciutadella al palau nacional.És així mateix interessant el concepte de l´objecte d´art total, que està a tot arreu com tasses o jocs de cafè que no s´utilitzaben, o a les medalles per conmemorar fets...

Show full summary Hide full summary

Similar

=ARTE=...
JL Cadenas
Renacimiento en España
Gemma Ruiz Dávila
Estrategias para informar y persuadir
paola ortiz
Comentario y análisis de la obra Eros y Psique
Leti M.
Mapas Mentales y Conceptuales.Video conferencia y Videos Instruccionales.
ana maria benitez
Escultura
Valeria Castro
Imaxes da Historia de Arte en 2º de Bacharelato
Xosé E. VIcente
Renacimiento Artístico
Jorge Cervera García
Materiales para escultura (Volumen-ARTES)
Recursos Arte Factory
Modalidades artísticas del arte contemporáneo
dalexmar piñango
Clasificación de las bellas artes
ANGIE MARCELA SERPA HERNANDEZ