Artikelen HC 1

Description

200 Filosofie & Psychologie Flashcards on Artikelen HC 1, created by Ellen Klerkx on 23/10/2017.
Ellen Klerkx
Flashcards by Ellen Klerkx, updated more than 1 year ago
Ellen Klerkx
Created by Ellen Klerkx over 6 years ago
0
0

Resource summary

Question Answer
Bestaat de filosofie? Filosofie leidt een abstract bestaan. Specialisten beschikken niet over een algemeen aanvaarde maatstaf om het terrein mee af te bakenen. Uiting van liefde en wijsheid. Gaat over van alles en nog wat. Door middel van taal & beeldtaal
Waar komt filosofie vandaan? Uit het oude Griekenland, 6e eeuw voor Christus. Oude mythen verliezen geloofwaardigheid. Nieuwe manier van denken. Allerlei specialisaties splitsten zich later af. Wiskunde al in de Klassieke Oudheid. Eigen verstand verwerven in zichzelf en de wereld.
Is er een filosofische methode? Niet echt. Filosofie probeert alle achtergebleven kennisvragen te beantwoorden. Geen betrouwbare benaderingswijze. Zeer uitlopende benaderingen die leiden tot grote toename in inzicht in de complexiteit van de materie, maar nog geen bevredigend antwoord.
Is er vooruitgang in de filosofie? Veel vragen zijn inmiddels bevredigend opgelost. Betrouwbaar inzicht in delen van de werkelijkheid verkregen. Filosofie is een broedplaats van verschillende soorten wetenschappen.
Waarom lijkt er geen vooruitgang geboekt te worden in de filosofie? Vergeten de vragen die beantwoord zijn Vooruitgang is niet het bereiken van definitieve antwoorden Oude antwoorden als ondeugdelijk ontmaskeren is ook vooruitgang Oude vragen opnieuw formuleren
Waar gaat filosofie over? Filosofie probeert vragen te beantwoorden die we nog niet aan een andere wetenschap kunnen toewijzen. Kwesties overstijgen ieder specialisme. Levensbeschouwelijke problemen die niet helder gearticuleerd zijn. Fundamentele vragen. Morele vragen. Politieke vragen.
Moeten we filosoof zijn om te filosoferen? We mogen als taalgebruikers aan dat woord zelf inhoud geven en die inhoud zal bepalend zijn voor het antwoord dat we accepteren. Iedereen filosofeert wel eens.
Waar is filosofie goed voor? Misschien filosoferen we vooral omdat we het niet kunnen laten. De waarde van filosofie valt niet samen met het nuttig effect er van.
Wat hebben we aan filosofie in het dagelijks leven? Inzicht in andere opvatting kan nieuwe mogelijkheden aanreiken. Verrijkend, inlevingsvermogen. Leren leven met onzekerheid.
Show full summary Hide full summary

Similar

Exothermic & Endothermic Reactions (C2)
victoriarose
GCSE Music revision 1
georgie.proctor
Chemistry C1
Chloe Winn
NeuroAnatomy
أطباء 2020
Edexcel Biology Topic 1 and 2 AS
Emily Carson
Of Mice and Men - Themes
ciera_99
Ancient China - Glossary of Terms
Ms M
Biology: Reproduction Flash Cards.
LV1662000
London - William Blake
Heather Crosby
Les Aliments
dAnn dAnn
Geometry
Idil Mogeh