Fogalmak

Description

A köztársaság válsága és Julius Caesar egyeduralmi kísérlete
Martin Hauser
Flashcards by Martin Hauser, updated more than 1 year ago
Martin Hauser
Created by Martin Hauser about 1 year ago
36
0

Resource summary

Question Answer
A hódítások következménye 1. Nem megfelelő irányítás. 2. A rabszolgák számának növekedése. 3. A paraszti réteg szegényedése, antik proletariátus megjelenése. 4. A parasztság nem tudja művelni földjét, elveszíti azt és nem katonáskodhat. 5. A hadsereg létszáma csökken.
Rabszolgatartás A győztes hadjáratok miatt nő a számuk. Könnyen és olcsón lehetett rabszolgához jutni, ezért romlott a bánásmód, ami a rabszolgafelkelések egyik tényezője volt. A paraszti munkaerő pedig egyre inkább elértéktelenedett.
Paraszti munkaerő A háborúk miatt rengeteg parasztcsalád tönkrement, s veszítette el földjét. Az eladósodott, majd földjüket elveszített parasztok Rómába költöztek, hogy ott keressenek megélhetést. Kialakult egy új társadalmi réteg, az antik proletariátus.
Antik proletariátus Új társadalmi réteg, melyet az elszegényedett parasztok alkottak, akik a városokba költöztek, hogy alkalmi munkát találjanak. Pénzszerzés céljából politikai jogaikat, tehát szavazataikat is áruba bocsátották.
Hadsereget érintő problémák A paraszti réteg válsága a társadalmi mellett katonai probléma is volt egyben, Rómában ugyanis csak a földdel rendelkezők vállalhattak katonai szolgálatot. Mivel azonban a fronton harcoló katonák sokszor elvesztették földjeiket, így csökkent a sereg létszáma
Tiberius Gracchus Katonaként felismerte a hadsereg utánpótlási nehézségeit. Célja az volt, hogy az elszegényedett parasztokat földhöz juttassa. A föld az ager publicus-ból zármazott. A senatori rend ellenezte a kísérletet.
Ager publicus Jelentése közföld. Az olyan földterületet értjük alatta, ami az állam tulajdonában volt. Ezeket a földeket rendszerint a patríciusok vették bérbe saját használatra.
Caius Gracchus Tiberius öccse volt, igyekezett folytatni fivére földreform-programját. Célja az volt, hogy a földnélkülieket letelepítse a provinciákban, gabonát osztott, az itáliai szövetségeseinek polgárjogot adott.
Néppárt A nép védelmezőjeként lépett fel, s célja az volt, hogy a gazdagabb réteg helyett a nép érdekeit szem előtt tartva vezessen be reformokat, s a senatussal szemben a népgyűlés és a néptribunusok vezető szerepét erősítette volna.
Népgyűlés Minden római polgár a tagja lehetett, kezdetben azonban csak a patríciusok számítottak polgárnak, így politikai jogokkal is csak ők rendelkeztek. Rómában többféle népgyűlés működött. A vagyoni alapon szervezett népgyűlésen választották a fontosabb tisztségviselőket.
Néptribunus Első plebejus tisztség, ami a plebejusok érdekeit védte.Személyében sérthetetlen volt, tehát nem lehetett neki ártani, illetve vétó joga volt, azaz megvétózhatta (érvényteleníthette) a plebejusokat sértő törvényeket, intézkedéseket.
Optimaták A Néppárttal szembeni csoportosulás. Nevük az „optimus”, azaz a legkiválóbb szóból származik. Ők a hagyományos vezetést akarták megőrizni, vagyis hogy a két consul mellett a senatus mondja ki a döntő szót.
Marius Ő találta meg a megoldást a katonai utánpótlás gondjára. Keresztülvitte, hogy az ősi szokástól eltérve vagyontalan proletariusokkal tölthesse meg seregét. A katonák zsoldot kaptak, részesedést a zsákmányból, valamint 16 év szolgálat után birtokot.
Sulla Polgárháborúban legyőzte Mariust, majd Kr. e. 82 és 79 között diktatúrát valósított meg.
Az első triumvirátus Kr. e. 60-ban létrejött szövetség Crassus Pompeius és Caesar között, melynek célja az volt, hogy a vezető tisztségeket magukhoz ragadják.
Crassus Crassus kapta meg a keleti részeket, így Syriát.
Pompeius A nyugati részeket, Hispaniát kapta meg.
Caesar Caesar először consul lett, majd Gallia provincia helytartója (proconsul) lett.
A triumvirátus felbomlása Crassus halálával bomlott fel Kr. e. 49-ben. Pompeius pedig Caesar növekvő erejétől tartva a senatus oldalára állt.
Caesar és Pompeius harca Caesar sorra legyőzte Pompeius seregeit, aki Görögországba menekült. Itt Caesar Kr. e. 48-ban Pharszalosznál döntő vereséget mért vetélytársára. Pompeius ezután Egyiptomba menekült, de rövidesen meggyilkolták.
Caesar hatalmának alapja A hadsereg és a tisztségei
Caesar tisztségei 1. consul 2. praetor 3. Örökös dictator. 4. Cenzor. 5. Pontifex maximus
Consul Az állam élén állt, övé volt a legfőbb politikai hatalom. Békeidőben a városállamot irányította, háború esetén pedig a hadsereget.
Praetor A consulok helyettesei voltak, s feladatuk a városi rend fenntartása és a bíráskodás volt. Számuk kezdetben egy, majd nyolc lett.
Dictator A consul nevezte ki rendkívüli vészhelyzet esetén. A megbízatás maximum hat hónapra szólt, s a betöltő később sem volt felelősségre vonható (jogosan kapott hatalmat). Hatásköre korlátlan volt, a saját belátása szerint hozhatott döntéseket, aminek mindenki köteles volt engedelmeskedni.
Cenzor A cenzorok végezték a vagyonbecslést, a római lakosság öt vagyoni csoportba való besorolását és az adókivetést.
Pontifex maximus A legfőbb papi hivatal, a vallás irányítója, főpapja. A főpap vezette az időszámítást, az évkönyvírást és a naptárat.
Caesar reformjai Társadalmi különbségek csökkentése: földosztás a nincstelenek egy részének, ingyen gabona osztása, szórakozás a plebejusoknak, az adósságok egy részének elengedése. A birodalom egységesítése: értékálló egységes aranypénz és Julianus naptár bevezetése (Pontifex maximusként tehette meg).  Katonasággal kapcsolatos intézkedések: római polgárjog néhány korábbi provinciának. → A katonák nem tudtak visszaélni hatalmukkal. A veterán katonák Itáliához közeli letelepítése. → Így könnyen újra behívhatók lettek. A hatalom erősítése: a senatus tekintélyének csökkentése. → A taglétszámot 900 főre emelte, s tagjai közé provinciabeli előkelőket is meghívott (hozzá voltak hűek).
Caesar uralmának vége Egy köztársaságpárti összeesküvés során fogadott fia, Brutus és Cassius vezetésével Kr. e. 44. március 15-én megölték
Show full summary Hide full summary

Similar

Roman History
ekimlauretta
English: Julius Caesar
Lewis White
Julius Caesar !
chellykay
English: Julius Caesar: Quotes
Lewis White
Julius Caesar
rd088941
Julius Caesar
Alyssa Toney
Julius Caesar
Sarah Webber
Julius Caesar Ted-Ed Video
Aditi Choudhary
Antony's Speech (Julius Caesar)
Hannah Snider
Fogalmak
Viktória Göbl
Key Facts
luke.bailey39