PLATÓ (428-347a.c)

Description

Mapa Mental de Plató, creado por Samin Syed Montero en 27/11/2017.
Samin Syed Montero
Mind Map by Samin Syed Montero, updated more than 1 year ago
Samin Syed Montero
Created by Samin Syed Montero over 6 years ago
25
0

Resource summary

PLATÓ (428-347a.c)

Annotations:

  • Filòsof grec i deixeble de Sòcrates
  1. L'acadèmia

    Annotations:

    • Escola fundada per Plató que es va convertir en el centre de la vida intel.lectual al llarg de molt temps. L'objectiu de la filosofia era fonamentar la possibilitat de coneixement universal. Estàven en contra de l'escepticisme i relativisme.
    1. Teoria de les Idees

      Annotations:

      • Plató ens vol mostrar dues concepcions que ell defensa: la de Permèrides i Heràclit. La realitat de Permèrides es eterna, immotable,... segons el pas de l'ésser al no ésser. La raó nos ens explica el que passa, ja que els sentits ens enganyem. "Si ets, ets. Si no ets no ets." Plató defensa això. En canvi, Heràclit defensa que la realitat té un canvi constant ja que top por fluir. Plató diu: "Quan observo el món afirmo amb el que diu Heràclit, perquè veig el fluir de la temporalitat." "Però quan observo el món amo els sentits estic amb Heràclit, però quan observo el món amb els ulls de la ment estic amb Permèrides." És a dir, la idea de les coses.
      • Les dues teories que es basen amb la Teoria de les idees són el Món Sentible (les coses, Heràclit) i el Món Intel.ligible (les idees, Permèrides). Això ens demostra que Plató és un filòsof duelista. Ell estableix que l'idea es una entitat perfecte formada per una jerarquía, on amunt d'aquesta es troba l'idea de bé o bellesa, idea superior, seguidos per la justícia i els valors o coses. Per tant existeix una relació entre les idees i coses. Per exemple, una flor serà bella perquè participa de la idea de bellesa. La idea és el model que la cosa particular imita o còpia.
      1. Mite de Miürq

        Annotations:

        • Relació entre el Món Sensible i el Món de les Idees (Intel.ligible). En els orígens, hi havia el Món de les Idees i els demiürq van accedir al Món Sensible quan era un conjunt de matèria desordenada. El demiürq prenent el Món de les Idees com a model va anar introduïnt ordre i harmonia, generant el Món Sensible. Aquest món, es una còpia del Món Intel.ligible realitzat pel Demiüq, cal entendre cada objecte material com una materialització d'una idea universal. El Demiürq introdueix una aspiració a les coses que les porta a buscar la seva pròpia perfecció, per això l'idea de bellesa és superior a la jerarquització d'idees. L'aspiració cap al bé, es qualifica com un impuls cap a la dialèctica que permet elevar-nos cap al Món de les Idees.
        1. Accés a les idees

          Annotations:

          • És un camí difícil. Els éssers humans ens trobem amb la realitat. Si els Demiürq es deslliguen de les cadenes, veuran objectes i no ombres. No tindrà coneixement fins que no surtí de l'exterior. El coneixement es troba a l'exterior de la caverna on hi ha la veritat. El coneixement es una contemplació de les idees.
        2. Plató
          1. Reminicència

            Annotations:

            • La idea té realitat que no és sensible, és universal i eterna. ¿Com arriba l'ésser humà a idees diferents i allunyades de les coses? L'ànima les té adormides, el que cal fer es despertar el coneixement. Aprendre aquest despertar es igual a recordar, això és la reminicència. L'ésser humà com el presoner de la caverna, pot des fer-se les cadenes de la ignorància i iniciar una pujada de camí ascendent cap al coneixement, optimisme epistemològic. Plató ens vol demostrar que no hi ha coneixement, sinó Reminicència.
            1. Mite del Geometre i Esclau

              Annotations:

              • Explica que el coneixement no l'adquirim ja que el poseïm des de sempre. Si el poseïm el tenim innat.
            2. Antropología Platònica

              Annotations:

              • Amb el mite del Carro Alat, Plató relaciona la Teoria del Coneixement (Idees) amb la seva antropología, la visió de l'ésser humà i el divideix en cos i ànima. L'ànima està unida accidentalment y incorrectament en el seu cos. El cos és mortal i l'ànima és el contrari. Pertanyem a mons diferents, però amb l'origen de l'ànima en el Món de les Idees ens permet tenir coneixement.
            3. Estat Utòpic

              Annotations:

              • Exemple de tots els estats històrics de socio política justa i modèlica. No es realitat, es utopía. La "República de Plató", és una societat ideal. Els éssers humans no són autosuficients, tenen impotència per satisfecho les seves pròpies necessitats, la societat serà la responsable de satisfer-les. Aquesta societat ha d'estar organitzada jerarquicament a partir del filòsof rei, militar o artesà. ¿Què determina a quina classe pertany cada individu? La naturalesa de l'ésser humà determinarà la tasca que ha de desenvolupar a la classe social a la qual pertany. Els indivudus no som iguals, des d'un punto de vista natural.
              Show full summary Hide full summary

              Similar

              Historia de la Filosofía
              maya velasquez
              Nietzsche: Estudio sobre la Ética
              maya velasquez
              Filosofía Selectividad - Grandes Filósofos
              maya velasquez
              Justificación de Nietzsche
              maya velasquez
              Kant y la ética del deber
              JuanDZorrilla
              Test sobre la obra de Marx
              maya velasquez
              Justificación de Nietzsche. 2º de Bachillerato. Filosofía
              smael Montesinos
              Comparación entre Platón y Aristóteles
              maya velasquez
              Tema 1: La filosofía presocrática
              damnedthoughts
              ORTEGA Y GASSET
              Diego Santos
              AUTOMATISMO
              martagasteiz