Prototype

Description

Protype innovation (Danish)
sws
Note by sws, updated more than 1 year ago
sws
Created by sws over 9 years ago
211
1

Resource summary

Page 1

Prototyper er næsten færdige udgaver af et produkt. Prototypen indeholder de funktioner man ønsker at teste, afprøve eller indsamle vurderinger af. Et eksempel på en prototype er Arla Foods óplæg til en ny mælkekarton, som blandt andet skal måle mælkens temperatur!

Modeller er ikke-færdige udgaver af et produkt, der skal teste bestemte funktioner af produktet. Ofte laves modeller på en måde, som gør at man visuelt kan vurdere om produktet rammer de ønskede behov.

Rapid prototyping Rapid prototyping maskine Rapid prototyping (forkortet "RPT") betyder »hurtig prototypefremstilling«. Det er en teknologi, som er udviklet igennem flere årtier, og som både store og små virksomheder anvender til meget detaljerede prototypefremstillinger af de fleste typer produkter. Kort fortalt består teknikken i, at man fodrer en maskine med 3D-oplysninger om et givet produkt, hvorefter maskinen på meget kort tid fremstiller en fysisk model, hvor selv små detaljer også gengives. Teknikken kan kaldes også for en slags 3D-fotokopiering. Der findes inden for området forskellige teknikker og brug af forskellige materialer. Teknologisk Institut i Danmark tilbyder 3D-modeller fremstillet af plast og metal. En af teknikkerne går ud på, at en laserstråle »beskyder« en flydende plastmasse og får plasten til at størkne præcist der, hvor 3D-objektet skal være. Eksemplet med mælkeemballagen er skabt ved hjælp af RPT. Prototypen er fremstillet af plast og skal give produktudvikleren en oplevelse af, om mælkekartonens form og detaljer opfylder alle produktudviklingens krav. Den viste mælkekarton er udover sit specielle design også et bud på »intelligent emballage«. Tanken er at indbygge små digitale og dynamiske informationsenheder, der i små displays kan fortælle brugeren om mælkens temperatur, holdbarhed mm. apid prototyping

Hvad giver produktet værdi?

Produkt og kvalitet

Ved produktudvikling forstås udvikling af et produkt, som i sit design, i sin funktion eller på anden måde er ny eller anderledes end eksisterende produkter. Der tænkes altså fx ikke på de småændringer, som kun vedrører produktets udseende. Fx når en legetøjsfabrikant ændrer et legetøjs farve fra blå til rød. Virksomheden gennemfører en række udviklingstrin eller rutiner, som illustreret her:

CIS er Teknologisk Instituts metode til systematisk produkt- og ideinnovation.  Den fokuserer mest på, at ideen måske realiseres og i visse tilfælde blive til et egentligt produkt. CIS modellens produktudviklingsfaser beskrives på næste sid

https://www.examtime.com/en/p/1739976-CIS-produktudviklingsfaser-mind_maps

Stage gate modellen benyttes når der ønskes en systematisk og kontrolleret udvikling fra ide til værdi. Ordene »Stage & Gate« betyder stadie og port og betyder, at udviklingsprocessen skal igennem en række porte eller dørvogtere (de gule firkanter). Portene lukkes og åbnes efter forudgivne kriterier. Man kan kun få lov at gå videre, når sådan og sådan er opfyldt. Ledelsen af udviklingsprojektet afgør således i fem trin, om projektet skal leve videre eller ej. Læg mærke til, at der er to screeningsfaser, der skal sikre, at ideerne er levedygtige. Når en virksomhed udvikler produkter, skal den foretage en række strategiske overvejelser og beslutninger.

Modellens trin Gate 1: Ideerne undersøges, granskes og screenes. Der træffes beslutning hvilke ideer man arbejder videre med. Stage 1: Ideen undersøges konkret. Hvilke produkter peger det på? Hvilke markedspotentialer? Gate 2: Ideerne udvælges endeligt. Stage 2: Udviklingsprojektet planlægges. Koncept, mål og rammer defineres. Gate 3: Det vedtagne projekt skal have grønt lys til fortsættelse. Stage 3: Prototyper udvikles. Egentlig produktudvikling. Forretningsmodel udvikles parallelt. Gate 4: Produktet godkendes før test. Stage 4: Test af produkt, produktionsfasciliteter, distribution og alle de procesparametre, der er beskrevet i forretningsplanen. Gate 5: Det besluttes om produktet skal frigives, lanceres og markedsføres. Stage 5: Produktet lanceres og produktionen sættes i gang.

Prototype

The product

Product development

CIS produktudviklingsfaser

Stategate

Show full summary Hide full summary

Similar

DKE Part 4: Evolutionary Model of Innovation
stella.kalis
Innovative Uses of Technology
John Marttila
Steve Jobs 1955-2011
Andrea Leyden
Educational Technology QUIZ 1
Mirna Uribe
Introduction to innovation,creativity and entrepreneurship
ami azman
Public Policy Approaches
stella.kalis
Steve Jobs 1955-2011 - created from Mind Map_1
Andrea Leyden
ADMINISTRACION ESTRATEGICA
sebastian yepes
3.2 Securing the enterprise
DJ Perrone
Prototypes in Javascript
Pulkit Singhal
Fostering Innovation and Excellence
siennariehle