Az ipari forradalom II. szakasza

Description

Flashcards on Az ipari forradalom II. szakasza, created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs on 16/12/2017.
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Flashcards by Erzsébet Bosnyákné Szűcs, updated 7 months ago
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs over 6 years ago
489
1

Resource summary

Question Answer
monopólium A tőkekoncentráció vagy tőkecentralizáció eredményeként kialakult olyan tőkés nagyvállalat / óriásvállalat vagy nagyvállalatok közötti szervezet, amely uralkodó pozícióra tesz szert a termelésben és a piacon; megegyezéssel vagy méreténél fogva korlátozza a szabad versenyt, s extraprofitra tesz szert - a szabad versenyes kapitalizmust felváltja a monopolkapitalizmus.
tőkekivitel A fejlett országokban a javuló munkafeltételek miatt nőttek a költségek, ezért a tőkések részben a kevésbé fejlett országokban, részben a gyarmati területeken létesítették új gyáraikat (itt olcsóbb a munkaerő, szervezetlen a munkásság), az új piacok és nyersanyagok közelsége is fontos tényező.
egyenlőtlen fejlődés A fejlődés lendülete, mértéke nem mindenütt egyformán erős. Az USA és Németország növekedési mutatói a gazdaságban komoly mértékben felülmúlják a korábban legfejlettebb Angliáét is. Ennek magyarázata egyrészt, hogy az ipari forradalomba később bekapcsolódóknak nem kell végig járnia a korábbi szakasz minden állomását, azonnal a legújabb eszközöket és módszereket használhatják, másrészt ezen konkrét országok sajátosságai is magyarázatul szolgálhatnak. USA: a polgárháború után hatalmas területek, piac, a bevándorlók folyamatos munkaerő- utánpótlást biztosítanak. Németország: a politikai egység létrejötte megteremti az egységes gazdaságot, piacot.
finánctőke Az ipari és banktőke összefonódása, azaz a bankok maguk is befektetők, résztulajdonosok lesznek a termelés területén.
futószalagos termelés Folyamatos munkarendszerrel dolgozó üzemben folyó termelés. A futószalag biztosítja a munkaműveletek közti kapcsolatot és továbbítja a munkatárgyat a futószalag két oldala mellett dolgozó munkásokhoz, ahol minden munkás csak egy-egy részmunkát végez.
középosztályos társadalom A polgári államok jellemzője a 19. század második felétől, az ipari forradalom második szakaszának hatására bekövetkező gazdasági fejlődés nyomán: a középosztály növekedése jelentősebb, mint a munkásságé.
torlódó társadalom A régi, rendi típusú, agrár jellegű és az új, tőkés, ipari jellegű társadalmi rétegződés egyidejűleg van jelen. Közép- és Kelet-Európában a XIX. század végén a hagyományos és a polgári társadalmi rétegek együtt léteztek, mintegy egymásra torlódtak.
középosztály A kapitalista társadalmakban a nagybirtokos-nagytőkés elit és a munkásság között elhelyezkedő társadalmi réteg. Ide tartoznak a középbirtokosok és a közepes méretű vállalkozások tulajdonosai, az értelmiség és az alkalmazottak felső rétege. A XIX. század folyamán a középosztály számaránya fokozatosan nőtt.
kartell Vállalatok írásbeli vagy szóbeli megállapodása az egymás közti verseny korlátozására. Célja, hogy a résztvevő cégek magasabb árakat és profitot érhessenek el. Pl. 1. árkartell: árak közvetlen meghatározása, árváltoztatási egyezség kialakítása 2. mennyiségi kartell: az eladás, beszerzés vagy kitermelés kvótáinak megszabása 3. területi kartell: piacok felosztása, versenytársak kizárása 4. bérkartell
tröszt Azonos tevékenységet végző, egykor önálló vállalatok jogilag egységes gazdasági társaságba való összefonódása, egybeolvadása. Célja a piac feletti kizárólagos uralom megszerzése.
szindikátus A vállalatok önállóságukat megtartják, de közös szervezetet hoznak létre pl. a termékértékesítésre, a nyersanyagbeszerzésre.
konszern Főként pénzügyileg egymáshoz kapcsolódó, különböző tevékenységet folytató vállaltok, melyek piramisszerűen épülnek egymásra (anya- és leányvállalatok), melynek csúcsán egy ellenőrző társaság áll.
Show full summary Hide full summary

Similar

Photosynthesis
ecarleton622
Women in Nazi Germany - Flashcards
Louisa Wania
Cory & Manuel
Prudensiano Manu
Girls' and Boys' Education - A Mind Map_1
meriya77
Tourism 1
Scott Church
Fractions
MsHeltonReads
Unit 3 Business Studies
Lauren Thrower
Chapter 18 - Marketing mix(Product & Price)
irene floriane
Market Positioning
Helen Rennie
GCSE revision (Sustainability)
T Andrews
Romeo and Juliet Key Quotations
Rachel Sheppard