TA TERMINOLOGIE - B

Description

TA TERMINOLOGIE - B
William Mer
Flashcards by William Mer, updated more than 1 year ago
William Mer
Created by William Mer about 3 years ago
5
0

Resource summary

Question Answer
Baptisterium Doopkerk meestai op een cirkelvormige of veelhoekige plattegrond, in welker midden het doopbekken of het doopvont. Beroemdste voorbeeld: dat van Florence,
Basilica Grieks: basileus = koning) : Ruimtevorm waarbij een hoge, bevensterde ruimte door lage zijruimten wordt omringd. Oorspronkelijk hellenistische koningshal. a) Forensische basilica: In het oude Rome een openbare hat voor gerechtelijke handelingen, handel en verkeer. Beroemd voorbeeld: de Maxentiusbasilica. b) Vroeg-christelijke basiliek: langsgericht, meestal van west naar oost verlopend gebouw, waarvan het hoge middenschip links en rechts door EEn dan wel twee lagere tuimten, de zijschepen, is omgeven: dus drie- of vijfschepige basiliek. De schepen worden door zuilenrijen van elkaar gescheiden, bogen (arcade) dan wel een architraaf dragend. Aan de voorzijde de ingang met portalen, waarvan de buitenzijde de facade is, waarvoor een voorhof, het atrium, ligt. Aan de zijde van het koor ligt meestal een dwarsruimte voor het langshuis, die eenschepig (dwarsschip) is of soms zijschepen krijgt (dwarshuis). Het hoofdschip eindigt in de absis, de zijschepen vaak in kleinere absides. De basiliekvorm blijft in de gehele bouwkunst behouden, zij het ook met vele wijzigingen.
Basis (Grieks: sokkel) : Voet van een zuil, of een pijler.
Basrelief Vlak relilf, waarvan de figuren minder dan de helft uit de achtergrond steken.
Belfried of Belfort Ronde of hoekige hoofdtoren van een burcht die bij de belegering toevluchtsoord was. Ook de toren bij de belangrijkste gildehal van een stad.
Beton Mengsel van zand, kiezel, fijn of grof, cement en water. Wordt voor voegloos metselwerk gebruikt en daarbij in vormen gegoten, gestampt of door ijzeren versterkt (gewapend beton). Reeds door Romeinen gebruikt.
Blindbogen Tegen de muur liggende boogstellingen, die geen openingen omsluiten.
Blinde Vensters Wegens decoratie of symmetrie in de muur aangegeven blinde ramen.
Boog Bouwdeel, dat een wand- of muuropening overspant. De belangrijkste boogvormen zijn: 1. rondboog, 2. hoefijzerboog, 3. driepasboog, 4. segmentboog, §. spitsboog, 6. lancetboog, 7. ezelsrugboog, 8. gordijnboog, 9. Tudorboog.
Boogrug Buitenwelfviak van een boog. (3)
Bovenlicht Vensteropening in een gewelf of plafond of dak.
Breuksteen Onbewerkte steen die zonder behouwing wordt gebruikt
Bundelpijler Pijler omgeven door verschillende halfzuilen.
Show full summary Hide full summary

Similar

ART AND ARCHITECTURE OF INDIA Images
Alice Gorodetsky
Marina Abramovic notes
Sarah Egan
Camera Angles
saradevine97
Key Paintings
Julia Lee
7 Elements of Good Design
Micheal Heffernan
Exam 1- Renaissance
Rachel Masingill
Art and Artists of the Renaissance
Joey Fenick
Exam 2- High Renaissance/Baroque
Rachel Masingill
The Art of Cubism
darneshdadgostar
Renaissance Art in Italy (pt.1)
macorleto
Philosophy of Art
mccurryby