TA TERMINOLOGIE - D

Description

TA TERMINOLOGIE - D
William Mer
Flashcards by William Mer, updated more than 1 year ago
William Mer
Created by William Mer about 3 years ago
2
0

Resource summary

Question Answer
Dakruiter Torentje, vaak van hout, dat wordt geplaatst op de nok van het dak. Soms met een klok.
Decorated style De hoog-gotische periode in Engeland. Ca. 1270 tot midden 14e eeuw. Overheersend gebruik van siervormen.
Dipteros Griekse of Romeinse tempel, die omringd is door een dubbele zuilenrij .
Donjon Grote woontoren van de middeleeuwse burcht, vooral in Frankrijk (Loches).
Dorische Orde Zie Orde
Dorische Zuil Sedert ca. de 7e eeuw v. Chr. in plaats van houten stutten ontwikkelde Griekse zuilvorm. Opgebouwd uit verschillende boven elkaar geplaatste ronde stukken, de trommels. Het totaal van deze trommels vormt de schacht. Deze schacht verjongt naar boven, d.w.z. wordt smaller, De bovendoorsnede is dus kleiner dan die beneden. De verjonging is niet regelmatig, maar zo, dat de omtreklijn van de schacht een flauwe bocht maakt. De zuil Oe schijnt dus te zwellen (zie Entasis), en geeft de indruk SADA TSC samengedrukt te worden onder de dmuk van de ondersteunende delen. De schacht wordt in haar gehele lengte door ondiepe inkepingen geleed, de zgn. cannelures die in scherpe randen tegen elkaar stoten. in de regel zijn er 16 O 20 cannelures. Boven wordt de schacht door het Sia zuilhoofd (zie Kapiteel) gesloten.
Dormtorium (Latijns: dormire = slapen) : De slaapzaal van een klooster
Drie-Asidenkoor Koorpartij van een kerke waarbij drie halfronde absides naast elkaar liggen.
Driepas Uit drie driekwartcirkels = gevormde klaverbladachtige vorm van het maaswerk in vensters, zie Pas. -DR
Drieschelpenkoor / Klaverbladkoor (eig, Klaverbladkoor) : Oostelijk deel van een kerk, waarbij het koor aan drie zijden, of koor en dwarsarnen door halfronde ruimten (absides of schelpen) worden afgesloten. Komt voor in de Keulse romaniek.
Dubbelantentempel Tempel met aan voor- en achterzijde anten.
Dubbelkapel Kapel van over het algemeen een burcht, met twee bouwlagen, waarvan de bovenste bestemd was voor de heren, terwijl de onderste voor de dienaren bestemd was. Beiden moeten de dienst kunnen horen, maar elkaar niet zien (Ste. Chapelle, Parijs).
Dubbelkorig Kerkbouw, die zowel aan oost- als wesizijde een koor heeft. De ingang is dan aan de zijkant van de kerk. Vooral in Duitse romaniek (Munster).
Dwarshuis / Dwarsship Het dwars op de lengterichting Van de kerk staande deel, met of zonder zijschepen. In het laatste geval noemt men het dwarsschip . Bij dubbelkorige kerken komen een oostelijk en westelijk D. voor. In de Engelse gotiek vindt men vaak een dubbel D. Het D. bevindt zich gewoonlijk tassen schip en koor.
Dwerggalerij Rondomlopende lage zuilengangen onder de daklijst van romaanse gebouwen. Vooral in het Rijnland en in Boven-ttalil.
Show full summary Hide full summary

Similar

ART AND ARCHITECTURE OF INDIA Images
Alice Gorodetsky
Marina Abramovic notes
Sarah Egan
Camera Angles
saradevine97
Key Paintings
Julia Lee
7 Elements of Good Design
Micheal Heffernan
Exam 1- Renaissance
Rachel Masingill
Art and Artists of the Renaissance
Joey Fenick
Exam 2- High Renaissance/Baroque
Rachel Masingill
The Art of Cubism
darneshdadgostar
Renaissance Art in Italy (pt.1)
macorleto
Philosophy of Art
mccurryby