NESLİ TÜKENMİŞ YA DA TÜKENME TEHLİKESİ ALTINDA OLAN BİTKİ VE HAYVANLAR

Description

Projemizin etkinlikleri kapsamında hazırlanmış bir çalışmadır.
Serap Hasal
Flashcards by Serap Hasal, updated more than 1 year ago
Serap Hasal
Created by Serap Hasal over 3 years ago
36
0

Resource summary

Question Answer
SUMATRA KAPLANI oğal yaşam alanı Endonezya’nın Sumatra adası olan bu kaplan türü, adada yaşayan bir kaplan türü olduğundan insanlardan korunamamaktadır. Sayıları yaklaşık 100 kadar kalan bu hayvanlar koruma altına alınan türler arasında.
GOLF TOPU BİTKİSİ Meksika’nın Queretaro dağlarında yetişen bu küçük beyazımsı kaktüs bitkisi, benzerliğinden dolayı golf topu olarak adlandırılıyor. Küçük pembe çiçekleri nedeniyle bitki yetiştiricilerin gözdesi oldu ve yasadışı olarak toplanmaya başladı. Bu nedenle son 20 yılda bu bitki sayısında yüzde 95 düşüş görüldü.
SİYAH AYAKLI Anavatanı Kuzey Amerikadır. Sayıları yaklaşık 1000 adet kadar kalmıştır. 80’li yıllarda neredeyse nesli tükenen bu hayvanlar koruma altına alındıktan sonra bu sayıya ulaşılmıştır.
YERALTI ORKİDESİ Bu ilginç orkide bütün ömrünü yer altında geçiriyor. Çiçeklerini bile yer altında açıyor. Mayıs-Haziran aylarında krem ve kırmızı renklerde açan çiçekler etrafa keskin bir koku yayıyor. Avustralya’nın batısında, süpürge çalılarının yetiştiği bir bölgede görülen bu bitkide klorofil olmadığı için güneşten enerji alamıyor. Onun yerine çalı bitkisinin köklerinde yaşayan bir mantara parazitlik yaparak besleniyor. Bu bitkinin sayısının 50’den az olduğu düşünülüyor.
MEKONG YAYIN BALIĞI Güneydoğu Asya’nın Mekong bölgesinde yaşayan bu balık türü, kaçak avlanma nedeniyle nesli tehlike altındadır. Bugün sayıları birkaç yüz adet olarak tahmin edilmektedir.
MERCAN AĞACI Bu parlak çiçekli dikenli ağaç Tanzanya’nın güney doğusundaki ormanlarda yetişiyor. 1998’de nesli tükendiği sanılan ağaca 2001’de yeniden rastlandı. Bugün koruma altında olmayan bir bölgede 50 kadar yetişkin ağacın kaldığı sanılıyor.
JAVAN GERGEDANI Endonezya ve Vietnam ormanlarında yaşayan bu gergedan türü, kaçak avcıların boynuzlarının değeri nedeniyle avladıkları bir hayvan. Ormanlık alanların yani doğal yaşam alanlarının her geçen gün talan edilmesi de neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına etkendir. Günümüzde sayıları 60 adet bile yok.
İNTİHAR PALMİYESİ Madagaskar’ın kuzey batısında yetişen bu dev palmiye yaklaşık 50 yıl yaşıyor, sonra bir kez çiçek açıp ölüyor. 2005’te keşfedilen bu bitki 18 metreye kadar uzuyor ve dallarıyla on metre çapında bir alanı kaplıyor. Doğal ortamda 90 tane kaldığı bilinen bu palmiyeleri Google Earth’te görmek mümkün.
PİGME BORNEO FİLİ Anavatanı Kuzey Borneo olan bu fil türü, Asya fillerine göre 50 cm. daha kısadır. Palmiye ekimi nedeniyle yaşam alanları her geçen gün daralan Borne fillerinin sayısı şimdilik 1500 civarında.
Show full summary Hide full summary

Similar

Nature of God - Entire Unit
annie
The Nature of Matter
Billy White
Project Plan
Natalia R
Finding Inspirations in eTwinning
rutebapt
Issues/Debates
Alix Woodhead
Planning Tools
rutebapt
Natural/Physical World in L'Etranger
Max Cooper
Cost Categories
Liz Barraclough
Love's Philosophy: Percy Bysshe Shelley
Aliyah Huggins
Our Story
Natalia R
Aims of the LE: Quality Label Criteria, how to achieve them!
ire pat