Ledning&Styrning

Description

Business Flashcards on Ledning&Styrning, created by Pontus Erlandsson on 15/12/2016.
Pontus Erlandsson
Flashcards by Pontus Erlandsson, updated more than 1 year ago
Pontus Erlandsson
Created by Pontus Erlandsson over 7 years ago
132
2

Resource summary

Question Answer
Två grundläggande frågor när ett styrsystem skall designas Vad är önskvärt beteende? Vad är troligt beteende?
Två följdfrågor till de två grundläggande frågor till styrsystemet har besvarats..? På vilket sätt ska det kontrolleras? Hur "tight" ska kontrollerna vara?
Vilka är de tre grundläggande antaganden för management control (MC)? - Människan går att styra - Anställda och chefer är rationella - Man kan reglera hårdheten/tightness efter verksamhet och kunskapsnivå
Vilka är de tre kärnelementen i financial results control? - Financial Responsibility Centers - Formal Management Processes - Motivational Contracts
Vad ansvarar chefen för i Financial Responsibility Centers? Ansvarar för det finansiella resultatet i det center som denne ansvarar för
Vad ansvarar chefen för i Formal Management Processes? Ansvarar för budgetering, planering och definierar förväntningar på prestationen i detta center
Vad ansvarar chefen för i Motivational Contract? Definierar länken mellan resultat och organisatoriska incitament, såsom bonus.
Vad innebär Revenue Center? Ge ett exempel på ett revenue center Chefen är ansvarig för att generera intäkter till organisationen och behöver inte bry sig om kostnader för produktion. Kostnader som denne kan behöva ta ansvar för är lön och provision till säljare. Exempel: Säljare Rädda Barnen
Vad innebär Profit Center? Ge också exempel.. Chefen är ansvarig för att generera vinst till organisationen. Vinst = Säljpris - KSV. Exempel: Säljavdelning för producerade produkter
Vad innebär Investment Center? Ge exempel... Chefen är ansvarig för avkastning på investeringar som gjort. (ROI). Cheferna ska generera maximal vinst med de resurser som finns samt investera i olika resurser om de ger återbäring. Ex: Producerande industrier.
Vad innebär Expence Center? Ge exempel... Kostnadscenter. Chefen ansvarar för kostnader och utgifter. Chefen här kommer aldrig kunna tjäna pengar till organisationen utan istället spara pengar till organisationen. Ex: Inköpsavdelningen
Varför används internprissättning? -Styreffekter - som ett styrmedel för den beslutsfattande ledningen -Motivera - få personalen att tänka mer ekonomiskt -Generera resultat per enhet - Används för att generera resultat för en enhet som kan ses som en kostnad -Prissättning mot kund - Underlag för prissättning mot kund - Skatteplanering
Nämn varianter på interprissättning -Faktiskt pris -Marknadspris - Fullkostnadspris - Fullkostnadspris + Markup - Dual-rate transfer price
Vad innebär Myopia? Vad är skillnaden mellan Investment Myopia och Operational Myopia? - Kortsiktighet/Närsynhet. - Investment Myopia - Avstår från investering även om den kan vara lönsam på lång sikt då du inte tjänar på det nu. - Operational - beslut för att skifta inkomster över en viss period även om detta skadar på lång sikt
Hur övervinner man myopia? Ex: - Minska pressen för kortsiktig vinst. - Utöka horisonten för mätning och se mer långsiktigt. - Mät ett set av faktorer för framtida ekonomiska prestationer.
Boers berörde en modell för att undvika Myopia - Vilken modell var det? Balance Score Card En blandning av finansiella och icke-finanseilla mått som berör nyckeltal och kritiska framgångsfaktorer. Handlar om att få balans i tid och rum i organisationen.
Nämn några exempel som innefattas i Direkt Kontroll.. - Nära övervakning och mätning av aktiviteter - Hårda regler - Detaljerat beskrivna procedurer - Centraliserad struktur - Låg ansvarskänsla - Svagt förtroende
Nämn några exempel som innefattas i Indirekt kontroll.. - Empowerment och handlingsfrihet - Lösa regler kring beslutsfattande - Flexibla procedurer - Decentraliserad struktur - Hög ansvarskänsla - Ledning har starkt förtroende för medarbetare
Hur kan man analysera kulturen? 1. Genom kulturens nivåer. Artefakter som de mest synliga och grundläggande antagande som de mest djupgående. 2. Angreppssätt. Vad symboliserar dessa nivåer? 3. Viktiga element? Språkanvändning (ex Jargong) och Beteende (ex. Normer)
Vad innebär implicit kontrakt? Outtalade överenskommelser mellan medarbetare och organisation. Likt psykologiska kontraktet.
Vad innebär dualism? Vi skiljer på individ och organisation analytiskt, trots att de i verkligheten existerar tillsammans.
Vad innebär dualitet? Vi erkänner att individ och organisation inte går att skilja åt. De är två sidor av samma mynt.
Vad är skillnaden på moral och etik? Moral - Min inre kompass om vad som är rätt eller fel Etik - Läran om moralen. Mer systematiserad teoretisk modell kring moralen. Etik och moral handlar om värderingar.
Vad innebär Utilitarism? Så bra för så många som möjligt.
Vad innebär Sinneslagsetik? Är avsikten god så är handlingen god.
Vad innebär Plikt/Regeletik? Agera som om det vore en generell lag eller regel.
Vad innebär Autonomiprincipen? Varje individs egna uppfattning ska respekteras.
Vad innebär Rättviseprincipen? Alla personer ska behandlas lika.
Vad innebär nyttoprincipen? De alternativ som ger mest nytta ska väljas.
Vad innebär strategiskt utbyte? Ett generellt begrepp som visar på utbyte med omvärlden som är av strategisk natur Hela organisationen och medarbetare - mellan medarbetare - med omvärlden.
Vad innebär strategiskt planering? Långsiktig planering, relativt bred process för att tänka på organisationens mål, vad dessa mål betyder och hur dessa kan nås.
Vad innebär strategiska val? Göra avvägningar mellan olika beslut. Orimligt att vara fullt rationell. Hur ska vi ta oss framåt och vad behöver vi?
Vad innebär begränsad rationalitet? Beslut begränsas av våra tidigare erfarenheter. Det är omöjligt att ta in all information och vara fullt rationell.
Vad innebär Logisk incrementalism? Bortom strategiskt planering, dvs, strategier i mindre små steg.
Vad innebär emergent strategy? Ingen plan för organisationen. Den växer fram. Strategier som inte är förutbestämda eller planerade.
Vad innebär Directed evolution? Behöver inte vara kaos för att allt inte är planerat. Det växer fram i olika former. Sker inom vissa strukturer och kulturer, som ibland stöttar och ibland gör så att organisationen ”driver iväg”. Växer inom strukturens ramar. Vi ser strategin och organisationen i den omgivning vi är i.
Vad innebär Enacted Environments/Strategic Constituencies? Omgivningen finns inte bara, den är även upplevd av medarbetarna i organisationen. Omvärlden är inte bara objektiv. Olika delar av organisationen har kontakt och utbyte med olika delar av omvärlden. Inte endast en strategi för organisationen, det är ett strategiarbete. Vissa delar av en organisation kanske ser omvärlden som fientlig, när en annan ser omvärlden som fredlig – omvärlden tolkas på olika sätt. Det är inte kaotiskt, det sker inom ramen för strukturen och inom ramen för nån form av avsikt/medvetenhet. Strategi – en pågående process.
Vad innebär Social Closure? Ungefär som groupthink. Den process där en grupp vill öka eller försvara sitt övertag gentemot andra grupper och individer som anses vara avvikare. Suboptimering, enformighet. Liknas vid stänga ute eller hålla inne information eller medlemmar.
System-teoretiker ser organisationen som... Ett objekt som kan och bör styras.
Enligt system-teoretikerna: Hur designas organisationen? Organisationen designas för att nå de mål som den är skapt för att nå.
Hur säkerställs måluppfylland i systemsynsättet? Genom ett rationellt framtaget system av regler och processer.
Hur beskriv det processrelationella synsättet organisationen? En uppsättning av relationer och ömsesidig förståelse. Organisationen är framväxande mönster av utbyte, förhandling, konflikt och kompromisser. En organisation är ingen sak och har inget eget medvetande.
Hur beskrivs organisationens strategier i processrelationella synsättet? Strategierna tas fram för att överleva på lång sikt. Organisationen fungerar både på rationella och icke-rationella grunder.
Hur ser system-teoretikerna på individen? Som en enhet/ting som har en personlighet. Individen har mer eller mindre fasta principer/drag. Människan har behov som skapar motivation att sträva framåt mot lämpligt beteende.
Hur ser system-teoretikerna på individen i arbete/beslutsfattande? Ser att människor har möjligt att trycka undan känslor och analysera rationellt innan beslut oberoende av känslor och värderingar. Människor går in och spelar rollen som arbetstagare oavsett vilket samhälle de lever i och accepterar det system som de ingår i på arbetsplatsen.
Hur ser process-relationella på människor? Att individer strävar efter relationer och att deras personlighet är/uppkommer i förhållande till andra. Människor är också i en ständig utveckling. Identiteter är framväxande/dynamiska.
Hur ser process-relationella på individer i arbetet? Människor söker mening snarare än behov. Hur de tolkar sin situation är genom utbyte med andra för att hantera de materiella och emotionella omständigheterna. Människor agerar emotionellt och rationellt simultant/samtidigt. Känslan om världen och rationella resonemang kring detta påverkar varandra ömsesidigt. Människor är kulturella varelser och detta påverkar hur de agerar på arbetsplatsen.
Nämn några fördelar med systemsynsättet.. - Kan passa teori X-människor - Struktur att följa, man vet vad som ska göras, hur det ska göras och när det ska göras. - Fungerar bra i stabila och homogena miljöer som ej är konkurrensutsatta. Ex Kommun/Myndighet
Nämn några nackdelar med systemsynsättet... - För hög grad av rationalitet. Människan och omvärlden är inte rationell. - För stor strävan mot målet. Tappar nuet. - Oflexibel vid plötsliga förändringar i omvärlden. Ej elastisk. Svårigheter att följa utvecklingen. - Ger en felaktig bild av människans natur.
Nämn några fördelar med det processrelationella synsättet... - Fungerar bra i innovativa och kunskapsbaserade organisationer, där det inte är lika stort behov av en tydlig och hård struktur. - Flexibel. Ser till flera variablar och faktorer. - Mänsklig syn på individer – mer realistiskt. Ser till individers förmågor, känslor, drömmar och mål. - Uppmuntrar till utveckling. Förståelse för att saker och ting sker över tid. Inget är skrivet i sten – elastisk. - Kan vara mer långsiktigt.
Nämn några nackdelar med det processrelationella synsättet... - Fungerar inte för sig självt, är beroende av systemsynsättet. - För många kockar desto sämre soppa... För många som är delaktiga vid beslutfattande. - Kan skapa anarki oeller ett skadligt infromellt ledarskap. -> leda organisationen åt fel håll.
Vad är management enligt synstemsynsättet? En expertis baserat på objektiv kunskap som kan appliceras på rationella organisationssystem likt ingenjörers arbete kring sina maskiner. Språket som används stärker organisationen och framhäver ledningen.
Vad är management enligt processrelationella synsättet? Pågående processer av makt, mikropolitik och organisatoriskt beslutsfattande likt garbage-can modellen.
Hur ser processrelationella synsättet på chefsarbete? Det handlar inte om att applicera vetenskap eller tekniker. Det handlar mer om det sociala, moraliska, politiska och kulturella färdigheter samt kunskaper i förhandling, övertalan och utbyte. Det är ett hantverk som kräver förmåga att förstå andras viljor samt förmåga att kunna skapa mening, värde och mänskliga åtaganden.
Hur ser systemteoretikerna på chefsarbete? Det handlar om att designa, kontrollera och underhålla organisationen likt en maskin. Det handlar om chefernas expertis kring att designa organisationen, underhålla den samt "köra" den. Cheferna arbetar inte för egna intresse utan för att uppnå organisationen mål.
Nämn tre olika typer av styrning enligt M&S... - Resultatstyrning - Handlingsstyrning - Social Styrning
Vad innebär Resultatstyrning och nämn fördelar respektive nackdelar... Innebär: Styr genom målsättningar, ofta siffermässiga och finansiella mål. Fördelar: Lätt att förstå och nå målen. Tydlig arbetsfördelning. Lätt att mäta. Objektivt. Nackdelar: För stort fokus på siffror och finansiella tal. Tar ej hänsyn till mjuka värden. Kortsiktig styrning. Passar teori X-människor.
Vad innebär Handlingsstyrning och nämn fördelar respektive nackdelar... Man styr handlingar genom att förhindra vissa handlingar genom regelverk. Kan ta många former som att begränsa arbetet och handlingsansvarig. Den mest direkta typen av styrning som försäkrar ett korrekt beteende. Fördelar: Försäkrar sig om att personalen agerar i organisationens intresse samt förhindra handlingar mot organisationen. Spårbarhet. Nackdelar: Kan medföra illvilja mot arbetsgivare, slarvighet. Människor behöver någon form av frihet och ansvar. Begränsade ansvarsområden.
Vad innebär Social styrning och nämn fördelar respektive nackdelar... Här försöker man decentralisera och låta personalen styra sig själva. Man arbetar med att personalen styr och kontrollerar varandra. Man kan styra människor utifrån värderingar. Fördelar: Man får en tight grupp där det finns sammanhållning, tänker lika och har lika värderingar. Lätt att komma in i arbetsgruppen och det blir få konflikter. Nackdelar: Risk för subgrupper och groupthink. Social styrning kan delas in i Personalstyrning och kulturstyrning.
Vad är Management Control (MC)? - Försäkran om att anställda arbetar mot organisationens mål och strategier. - Uppmuntra eller tillgängliggöra eller ibland tvinga anställda att agera i organisationens intresse.
Vad är risken med för tight kontrollsystem? - Individer behöver någon form av frihet/ansvar. - Riskerar att gå miste om initiativtagande och kreativitet.
Nämnd de två huvudsakliga kontrollansvar för styrelsen - Säkerställa aktieägarnas intresse med att organisationen ska söka maximalt aktievärde. - Skydda andra intressenter till företaget så som tex anställda, kunder och leverantörer genom att säkerställa att anställda agerar på ett lagligt och socialt ansvarsfullt sätt.
Förklara varför styrelsen ska vara oberoende.. För att kunna agera på rätt sätt måste styrelsen vara oberoende och ansvarstagande mot aktieägarna. Samt att de använder sin auktoritet mot ledarna för att dessa ledare ska ha sunda visioner och värderingar, som går i linje med aktieägarnas önska om ökat aktievärde. I Sverige, till skillnad från många andra länder, kan VDn sitta med i styrelsen.
Vad är ledningens ansvar? - Duty of care - Ta/Delegera beslut på informerat sätt - Skyldighet till lojalitet - Sätt organisationens intressen framför de egna - Ha god tro - Vara hängiven organisationens och aktieägarnas intressen - Inte slösa - Undvik att aktivt slösa på aktieägarnas värde Alla dessa skyldigheter är definierade av, och framtvingas, med hjälp av “det legala systemet”.
Beskriv Bolagsstyrning (corporate governance) kontra Management control system - MCS fokuserar på ett ledningsperspektiv som går ut på att säkerställa att medarbetarnas agerande går i linje med organisationen. - CC fokuserar mer på att kontrollera topp ledningen och dess agerande, och att genom detta så kan man även kontrollera medarbetarna.
Vad är kultur? En uppsättning tankar som delas av medlemmar i en grupp och definierar vad som är rätt och fel, vad som bra och dåligt samt det som konsekvent definieras som det rätta sättet för gruppens medlemmar att tänka och agera.
Vad är Diskurs? Uppsättning länkade koncept, uttryck och uttalanden som formar sättet vi pratar och skriver om någon aspekt av världen, dvs formar, ramar in och påverkar både förståelse och handling kring fenomenet. Som en ram av språk.
Vad utmärker ett bra belöningssystem? Det ska vara begripligt och förutsägbart så att du förstår att du omfattas av belöningssystemet, vilka kriterierna är, hur de fungerar och hur du själv kan påverka utfallet. Det är även viktigt att målen är realistiska och gärna mätbara.
Nämn några positiva belöningar.. - Beslutsrätt - Löneförhöjning - Bonus - Erkännande - Parkeringsplats - Fast tjänst - Flextid
Nämn några negativa belöningar/bestraffning.. - Chefers inblandning - Avsked - Låg eller obefintlig löneförhöjning - Nya eller mindre krävande arbetsuppgifter - Utskällning - Utebliven befordran
Vad är makt enligt Watson? Förmåga/Möjlighet hos individer/grupp att påverka utfall i situationer till sin fördel i linje med sina intressen. Eller.. Förmåga hos en individ eller grupp att påverka så att man får tillgång till de resurser och det som önskas.
Vad är riskerna med internprissättning? - Över/underskattning av vinsterna - Avsiktlig flytt av vinst - Intressekonflikter - Kompromisser krävs
Show full summary Hide full summary

Similar

Forms of Business Ownership Quiz
Noah Swanson
Unit 3 Business Studies
Lauren Thrower
Contract Law
sherhui94
AQA Business Unit 1
lauren_binney
Digital Marketing Strategy - The Essentials
Micheal Heffernan
What is Marketing?
Stephanie Natasha
Chapter 18 - Marketing mix(Product & Price)
irene floriane
Market Segementation
Noah Swanson
Business Studies - AQA - GCSE - Business Studies Key Terms
Josh Anderson
Business Marketing
s1500782
3. Enterprise, business growth and size
shlokashetty98